JaNee babbelt...

Paaseiland

“We hadden gisteren geen bereik” zei JaNee “we konden niet bellen, we konden niks opzoeken op internet en konden ook niks versturen, dat komt omdat we zover weg zijn denk ik. Het was wel balen maar ja, dan vertel ik je vandaag gewoon over onze laatste twee dagen, goed?”

“We zijn naar Paaseiland geweest, ken je dat? Dat is een eiland en dat hoort bij het land Chili maar dat is wel een heel eind verder en dat eiland is net zo groot als Texel. Er wonen hier wel mensen maar niet heel veel. De mensen die hier wonen heten Rappa Noe-ie (Rapa Nui) en zo noemen ze het eiland zelf ook. Weet je wat dat betekent Rappa Noe-ie? Dat betekent ‘grote rots’ en dat is dit eiland eigenlijk ook wel, een hele grote rots….”

“Kijk zo groot is het:

dit is Paaseiland

En al die poppetjes die je ziet dat zijn allemaal hele grote beelden, ja er zijn heel veel mensen die die beelden in het echt willen zien, wij ook en daarom zijn we ook naar Paaseiland gegaan. Die beelden heten Moai, wist je dat? Ja, is zo en op het eiland zijn er bijna 900 en de grootste daarvan is wel 10 meter hoog, da’s net zo hoog als een flat met een paar verdiepingen! Ze zijn heel lang geleden gemaakt door de mensen die hier vroeger woonden en die geloofden dat er goden waren die zorgden voor eten en water en dat je die goden maar beter niet boos kon maken want dan gaven ze je geen eten en water meer. Dus maakten ze de beelden om de goden te bedanken, als een soort cadeautje dus en die beelden leken dan op een belangrijk iemand. En dan zetten ze die beelden op het eiland neer, of vlakbij de zee want ze geloofde dat die beelden ze zouden beschermen tegen gevaar. En ze hadden verder niet zoveel te doen hè op het eiland dus het werd ook een soort hobby en daarom zijn er ook zoveel want steen was er genoeg.

Weet je trouwens wie het eiland Paaseiland heeft genoemd? Dat was een Nederlander, ja, die heette Jacob en dat was een ontdekkingsreiziger, dat is iemand die rondvaart in een grote boot zonder te weten of hij ook echt land gaat tegen komen en als hij dan land tegenkomt wat nog niemand eerder heeft gevonden dan heb je dat land dus ontdekt en zo was het ook met Jacob, die kwam op eerste Paasdag op een eiland aan wat nog niemand kende en noemde het Paaseiland, omdat het toen Pasen was, logisch eigenlijk hè?  Daarom heet het dus Paaseiland, ja.

Ze weten een heleboel nog niet over Paaseiland hè, ze weten niet hoe de mensen vroeger al die grote beelden op hun plek hebben gezet, ze denken dat ze het deden met boomstammen maar zeker weten doen ze het niet, ze weten ook niet precies hoe de mensen daar dachten en deden, ze gokken maar wat en daarom is Paaseiland ook een beetje mysterieus, je kan er nog vanalles bij bedenken.

We hebben dus de beelden bekeken, en de vulkanen want die hebben ze hier ook maar die slapen dus en zijn niet wakker zoals de vulkaan in Costa Rica en we zijn in de grotten geweest, daar was wel iemand bij die de weg kent want de grotten zijn heel groot en je verdwaalt zo. Ja en toen gingen we weer op pad, naar de volgende plek”

Meer informatie over Paaseiland

 

Post A Comment