JaNee babbelt...

Blaadjes van de boom

Ik had gezegd hè, dat ik de herfst ging zoeken in het bos? Ja en dat heb ik ook gedaan, ja want ik heb dit liedje geleerd en dat gaat over blaadjes en daarom ben ik ook blaadjes gaan zoeken die door de wind weggeblazen waren al.

En die heb ik ook gevonden hè, ja, ik vond een heleboel blaadjes en moet je kijken, deze lagen bij dezelfde boom maar de ene is heel rood en de andere is nog heel groen. Maar ze hingen dus aan dezelfde boom! Gek hè, dat dat kan?

Ik snapte er helemaal niks van want ze lijken wel op mekaar maar ook weer niet, nee, ze hebben echt een hele andere kleur en toen ben ik gaan zoeken hoe dat dat kan, ja, of ze ineens een hele andere kleur krijgen, of dat zo gaat in de herfst en toen vond ik nog andere bladeren, kijk maar:

Ja, deze vond ik ook bij die boom en deze zijn niet meer helemaal groen maar ook nog niet helemaal rood, nee, bij deze kun je zien dat het blaadje eerst toch echt wel groen was en dan eerst aan de puntjes een andere kleur krijgt. Ja, eerst bij de puntjes en dan steeds verder naar binnen. Het is net of er op de blaadjes is geverfd, zie je dat? Ja, op sommige stukjes zijn de stokjes in het blad, die heten nerven zegt Helen, die stokjes, die zijn op een paar plaatsen al rood en verder nog groen, ja, en het is ook niet dat waar het blad al rood is dat de nerven ook al rood zijn, zie je dat? Ik zie ook rood bij de nerven waar het blaadje nog helemaal groen is, jij ook?

Bij deze blaadjes zie ik veel rood maar ik zag ook bomen met geel en met oranje, maar die blaadjes heb ik niet meegenomen nog. Nee, want ik ga nog voor jou terug naar het bos hè, ja, nog meer blaadjes zoeken in de herfst, als er nog meer kleuren te vinden zijn hè. Maar bij deze kun je wel goed zien hoe het dan gaat in de herfst met die blaadjes die andere kleuren krijgen, ja, kun je zien dat het niet ineens gaat maar dat het bij de puntjes van het blad begint en dat het blad dan steeds meer een andere kleur gaat krijgen. Is mooi om te zien hè?

En jij? Heb jij nog iets van de herfst gevonden? Er is nu al wel veel regen hè?

Post A Comment