JaNee babbelt...

Dit is van de bijen….

Moet je kijken, dit heb ik in het bos gevonden, ja, bij een boom die afgebroken was. Ja, dat kan hè, als het heel hard waait of storm is dan kan een boom afbreken of omwaaien hè. Niet zomaar, nee, dan is de boom al wel ziek hè maar dat kan je niet zien aan de buitenkant. Tenminste, ik kan dat niet zien. Nee, en nu was er dus een boom omgewaaid, ja, helemaal kapot was die en daar vond ik dit. Ja, dit is van de bijen en dit kwam uit de boom, ja, er zat nog meer in daarom weet ik dat het uit de boom kwam. Maar hoe komt een bij dan in de boom hè? Ja, dat wou ik dus ook weten en weet je hoe dat kon? Dat kon omdat een vogel een gat in de boom gemaakt had, ja, een gat om een nestje te maken, er zijn vogels die dat doen hè en toen was niet alleen die vogel in de boom gaan wonen maar ook bijen waren er gaan wonen. Ja, want die zoeken natuurlijk ook een huis, die willen ook ergens wonen. Logisch hè? Maar ja, voor de boom is het niet fijn, nee, want die wordt dan ziek en dan is ie niet meer sterk en dan kan ie dus omwaaien. Ja, en dat was dus met de boom in ons bos.

Maar ik had dus wel deze honingraat gevonden en dan wil ik toch weten waar die dan voor is, ja, wat de bijen ermee doen hè. Dus ik heb gezocht en ik heb een filmpje gevonden dat er bijen geboren worden in zo’n vakje, kijk dat is deze:

Maar ik heb ook een filmpje gevonden van de bijen dat ze honing maken want dat doen bijen ook hè, ja, die maken honing en dat is dan ook in van die vakjes, kijk maar hier:

Dus nou weet ik niet of mijn raat was van de bijen die er in geboren zijn of van de bijen die er honing in hebben gemaakt. Wat denk jij?

2 Comments

  • Eva

    Allebei, Janee. In een boom wonen bijen die zelf honingraten maken. Precies zoals zij dat willen.
    In een bijenkast maakt de imker, de bijenhouder, broedramen en honingramen. Daar zet hij een raster tussen zodat de koningin niet bij de honingramen kan om er eitjes in te leggen. De werkster bijen kunnen er wel bij en stoppen er nextra in. In de boom bepalen de bijen lekker zelf hoe en waar ze eitjes en honing in stoppen. Vaak in het midden eitjes en er omheen een rand voer. Handig voor als de nieuwe bijen honger hebben hé.

    • JaNee

      Jij weet veel van bijen Eva, komt dat omdat jij een imker bent? Heb jij dan ook eigen bijen?

Post A Comment